Sanja Horvat: Dobar knjigovođa zlata vrijedi svakoj tvrtki
Objavljeno: 17.03.2015.

Dobar knjigovođa, financijaš, računovođa, danas je nešto što svaka firma, pa i ona najmanja, jednostavno mora imati. Upravo o spretnosti, odnosno znanjima i vještinama iz knjigovodstva, vrlo često ovisi i uspjeh u poslovanju, jer se on mjeri iznosima na kraju godine, odnosno nakon računa dobiti i gubitka.

Voditelji(ce) knjigovodstva stoga su danas jedne od najvažnijih osoba u poduzeću, a jedna od njih je i Sanja Horvat, diplomirana ekonomistica iz Čakovca, koja ujedno i vodi programe edukacije Samostalni knjigovođa i Knjigovođa, u EducirajMe centru u Varaždinu.

- Po završetku srednje ekonomske škole, nisam niti sanjala da ću završiti u knjigovodstvenim poslovima. No već tada, tijekom prakse, kako smo prošli sve odjele u poduzeću gdje smo bili, uočila sam brojne prednosti rada u odjelu knjigovodstva i računovodstva, prije svega organizaciju, disciplinu i red – ističe Sanja.

To je tek jedan od razloga zašto je Sanja odabrala knjigovodstvo kao svoj poziv te je od 26 godina staža, ukupno 24 provela na poslovima financija i knjigovodstva, kod nekoliko poslodavaca iz različitih branši.

- Mogu reći da radim posao koji volim, koji me ispunjava, da s radošću i smiješkom ujutro krećem na posao, što je najvažnijeI nakon godina rada u knjigovodstvu, svaki dan na radnom mjestu je drugačiji, nema stalno istog posla i monotonije, svaki dan ispunjen mi je kontaktima s ljudima različitih zanimanja. Od prvih susreta s knjigovodstvom na stručnoj praksi do danas, metode rada, komunikacija i kadar toliko se promijenio da mi se čini da sam stručnu praksu pohađala godinama daleko, a da sam, eto, školu završila nedavno – ističe predavačica Horvat.

Knjigovodstvo mnogima djeluje suhoparno, no samo na „prvi pogled“. Svatko tko zagrebe malo dublje, otkriva veliku dinamiku.

- Vrlo brzo sam shvatila da knjigovodstvo nije samo evidentiranje poslovnih promjena, našla sam u njemu dinamiku za kojom sa na početku karijere žudila. Mnogo je tu komunikacije s ljudima iz raznih poslovnih okruženja, mnogo novih poznanstva. Svaki dobar knjigovođa mora pokazati svoju kreativnost, dobro poznavanje brojnih propisa i na kraju sve zaokružiti financijskim izvješćem, koji je izrađen u skladu sa svim zakonskim propisima. posao. Knjigovođe se svaki dan susreću s novim okolnostima i pred njih se dnevno postavljaju razni problemski zadaci koje rješavaju – kazuje nam Sanja Horvat.

Sanja Horvat: Dobar knjigovođa zlata vrijedi svakoj tvrtki

Zanimalo nas je i kako može tečaj iz knjigovodstva pomoći u dobivanju posla, odnosno je li tečaj dovoljan da bi se knjigovodstvo dovoljno poznavalo za samostalan rad.

- Dobar knjigovođa svakom poduzeću „zlata vrijedi“. Svaki poslodavac uz sebe želi imati dobrog knjigovođu, koji će mu biti oslonac i izvor informacija koje su važne za donošenje svih poslovnih odluka, a u konačnici za veći profit. Uz bilo koju kvalifikaciju koja se stiče kroz redovno školovanje, dodatna znanja i vještine vrlo se cijene kod novih potencijalnih radnika. Samostalno mogu obavljati sve poslove iz područja knjigovodstva, od evidentiranja poslovnih promjena do sastavljanja financijskih izvješća. Kako u svakom, pa tako i u našem pozivu, cjeloživotno učenje je neophodno kako bi stalno bili ukorak s vremenom, stručna literatura i stručni seminari su  neophodni kako bi se mogle pratiti zakonske regule, odnosno kako bi rezultati našeg rada bili što bolji. Poslodavci to prepoznaju i ne škrtare na stručnom usavršavanju takvog kadra – objašnjava Sanja Horvat, iskusna knjigovotkinja i Algebra/EducirajMe edukator.

Osim za promjenu zanimanja, edukacije u knjigovodstvu pomažu i poslodavcima da sami preuzmete vođenje knjiga za vlastitu tvrtku, obrt pa čak i Udrugu.

- Završetak edukacija za knjigovođu ili samostalnog knjigovođu dobar je početak za pokretanje vlastitog posla. Uz takvu edukaciju možete obavljati djelatnost, a vođenje knjigovodstva u tom slučaju ne morate povjeriti nekoj drugoj osobi ili servisu, već to možete raditi sami. Time se u startu smanjuju troškovi, a imate stalan uvid u poslovanje, kretanje imovine i obaveza. Tako možete svaku poslovnu odluku donijeti u pravo vrijeme i možda time preduhitriti konkurenciju te zauzeti bolji položaj na tržištu. Ako niste spremni pokretati vlastiti posao, a angažirani ste u nekoj od udruga, možete preuzeti vođenje knjigovodstva i administracije - tvrdi Sanja Horvat.

No, sam završetak tečaja nije kraj edukacije, već tek početak.

- Nakon edukacije je najvažnije ne dozvoliti da prođe vrijeme, prije nego se počnete baviti knjigovodstvom i primjenjivati stečena znanja u praksi. Sve što naučimo, a ne koristimo, u konačnici zaboravimo. Svi mi kad započinjemo nešto novo, počinjemo s velikim entuzijazmom i dozom straha. Uvijek u zraku stoji upitnik koji nas gleda, a mi razmišljamo da li mi to uistinu možemo. Sigurno da neće sve biti lako, ali uz trud, sve poteškoće na koje nailazimo možemo uspješno savladati, osjećaj zadovoljstva nakon dobro ograđenoga posla, stavlja osmjeh na lice – zaključila je Sanja Horvat.

A svi koji želite da vas Sanja poduči znanjima iz knjigovodstva, možete se prijaviti na edukaciju za Samostalnog knjigovođu ili Knjigovođu. Edukacija u Varaždinu počinje kroz nekoliko tjedana, stoga požurite s prijavama, na sljedećem linku. A primamo i prijave za Bjelovar, Koprivnicu i Viroviticu. Edukacije počinju ovog proljeća.