Algebra – Vodeća IT edukacijska grupa u jugoistočnoj Europi
Objavljeno: 19.03.2012.

Na godišnjoj press konferenciji, održanoj u sjedištu Učilišta Algebra u Zagrebu, novinarima su se obratili članovi uprave Algebre, vodeće IT edukacijske grupacije u Republici Hrvatskoj s osvrtom na proteklu 2009. godinu i događanja koja predstoje u 2010. godini. Proteklu godinu obilježila je globalna gospodarska kriza i odmah nakon toga slijedilo je smanjenje kako IT tako i edukacijskog tržišta.

Prema analizi koju je nedavno iznio IDC Adriatics hrvatsko gospodarstvo smanjilo je investicije u informatiku za 15 posto u ovoj godini. S druge strane, već u drugom kvartalu 2009. tvrtke su intenzivno počele smanjivati investicije u obrazovanje zaposlenika. Tijekom nedavno održane konferencije Educa Plus, u organizaciji HGK, potvrđeno je da su tvrtke u javnom vlasništvu i tijela javne vlasti gotovo u potpunosti zaustavile investicije u obrazovanje zaposlenika, dok su velike i srednje tvrtke smanjile investicije za više od 30 posto.

Također, trenutak obilježava i rast nezaposlenosti tj. sve manji broj otvorenih radnih mjesta. U ovakvom okruženju Algebra je kroz nekoliko razina programa informatičkih školovanja i specijalističkog studija uspjela zadržati prihode na razini prošlogodišnjih kada je ostvareni prihod iznosio 28 milijuna kuna. Smanjeni obujam školovanja na segmentu korporativnih korisnika uspješno je nadoknađen porastom na programima obrazovanja za stjecanje zanimanja, ali i porastom broja upisanih studenata na Visoku školu za primijenjeno računarstvo.

Također, u protekloj godini, uz nove prostore u Zagrebu, otvoreni su i novi Algebrini obrazovni centri u Puli i Bjelovaru, koji su se pridružili postojećim centrima. Posebno je istaknuto i otvorenje jedinstvenog ispitnog centra za stjecanje međunarodnih, profesionalnih certifikacija tj. testiranja za stjecanje certifikata kao što su TOEFL, PMI, GRE, USMLE… Ovaj centar djeluje unutar Algebrinog zagrebačkog centra i jedinstven je u području cijele šire regije.

Uz IT certifikacije ova usluga je od nedavno dostupna svim građanima i tvrtkama šest dana u tjednu, a iznimno je bitna svima koji svoju karijeru žele nastaviti u inozemstvu, npr. liječnicima koji žele raditi u SAD, osobama koje žele aplicirati za posao u Europskoj komisiji, itd.

“Iznimno smo ponosni što je u ovako teškoj godini do izražaja došlo naše dugoročno i strateško planiranje. Dodijeljivanjem priznanja Most Valuable Professional čak dvojici naših trenera, Marinu Frankoviću i Robertu Petruniću, Microsoft je i Algebri odao veliko priznanje za kvalitetu.“, izjavio je Tomislav Dominković.

Također dodaje: “Uveli smo nove usluge i školovanja, a posebno bih istaknuo nova područja razvoja IT profesionalaca kroz stjecanje statusa Cisco Learning Partner Associate i VMware training center.“

Algebra je ovu godinu okrunila saznanjem da je na godišnjoj, regionalnoj Microsoft CPLS konferenciji, po broju polaznika pozicionirana kao najveći IT trening centar u jugoistočnoj Europi te je svrstana u TOP 15 IT trening centara kompletne srednje i istočne Europe. U prilog ovome govore i rezultati u Hrvatskoj gdje Algebra provodi gotovo dvije trećine svih Microsoft IT edukacija.

Ovaj podatak Tomislav Dominković komentirao je riječima: “Iza nas je 12 godina iskustva i fokusiranog rada, koje su obilježene visokim ocjenama predavača i sve većim brojem polaznika. Po prvi puta smo dobili informaciju gdje se nalazimo u globalnoj slici, jer smo svjesni da sa svojim portfolijom usluga nemamo konkurencije u Hrvatskoj.”

Ovom prilikom, kratko viđenje razvoja Visoke škole za primijenjeno računarstvo unutar Algebra grupe, iznio je i Mislav Balković, član uprave Algebre i dekan Visoke škole: “Upravo s današnjim danom započele su aktivnosti oko upisa treće generacije na studije sistemskog i softverskog inženjerstva. Krajem prošle godine započet je proces reakreditacije programa visoke škole kroz partnerstvo sa zagrebačkim FER-om, a ovih dana započet je i projekt implementacije sustava kvalitete obrazovanja kroz suradnju s flamanskom vladom i vodećom europskom akreditacijskom agencijom NVAO.“

Balković je iznio i svoje viđenje stručnih aspekata Visoke škole: “Konstantno izgrađujemo tim stručnih predavača na Visokoj školi, a u protekloj godini smo zaključili i parnerstva sa globalnim IT tvrtkama čija smo akademska članica: Microsoft, IBM, Cisco, Oracle i Sun.“

Na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo u ovom trenutku studira 130 studenata, koji će završetkom studija steći titulu prvostupnika inženjera primijenjenog računarstva, kao i adekvatne međunarodno priznate IT certifikate.

Po pitanju predviđanja za 2010. godinu iz Algebre dolaze umjereno optimistične izjave koje je predstavio Hrvoje Balen, član uprave: “Tekuću godinu predmnijevamo kao još težu od protekle, a svjetlo na kraju tunela bi se moglo nazrijeti tek u četvrtom kvartalu. Algebra unatoč tome očekuje blagi porast prihoda i rast edukacijskog tržišta. Naime, krajem godine počet će se realizirati pojedini edukacijski projekti financirani od strane Europske Komisije iz IPA programa, a očekujemo da će se otvoriti i pojedini korporativni budžeti.“

Na kraju konferencije, koju je obilježio i obilazak novih prostora Algebre i Visoke škole za primijenjeno računarstvo, najavljena su i dva velika projekta – tradicionalno istraživanje informatičke pismenosti na razini Hrvatske te drugo istraživanje o potrebama zapošljavanja u IT sektoru koje Algebra provodi uz pokroviteljstvo Gospodarskog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo.