Zoran Antolović, EducirajMe predavač: Za uspjeh je najvažnija snažna volja

Zoran Antolović, EducirajMe predavač: Za uspjeh je najvažnija snažna volja
Objavljeno: 26.11.2015.

Jedna od ključnih stvari u našim edukacijama su i naši predavači, instruktori, osobe koje vode edukacije i prenašaju znanje. A za to čovjek mora posjedovati stručna, specijalistička znanja, kao i određene andragoške, pedagoške i komunikacijske vještine te imati praksu. Iako mlad, predavač iz Zoran Antolović posjeduje sve osobine. 

A mi smo porazgovarali s njim, dok teku upisi za novu grupu polaznika Web dizajna u našim centrima u Varaždinu i Koprivnici, što je tek jedna od brojih grupa Algebrinih informatičkih edukacija, koje se održavaju u našim centrima.

- Programirati sam počeo pred kraj srednje škole. I ranije sam volio tehnologiju ali se nisam hvatao u koštac s programiranjem, vjerojatno jer nisam znao kako početi. Danas je sve drugačije, edukacija je dostupna na dohvat ruke – priča Zoran kako je zakoračio u svijet informatike i programiranja.

Zanimalo nas je, da li je je fakultetsko znanja najvažnije, odnosno može li se biti dobar programer samo s njim?

- Na fakultetima se uglavnom uči mnogo teorije a uglavnom vrlo malo praktičnog rada i realnih problema. Danas se sve intenzivno razvija a pogotovo IT sektor, pa studenti i svi ostali koji rade u toj struci moraju svakodnevno učiti i razvijati svoje vještine da bi ostali ‘up to date’. Fakulteti su nažalost jako tromi po pitanju takve prilagodbe i nastavni programi često nisu dostatni. Potrebno je mnogo truda i rada ‘sa strane’ uz fakultetsko obrazovanje – ispričao nam je Zoran, koji je rano shvatio važnost dodatnog obrazovanja i aktinosti te je aktivan i na brojim drugim projektima,

Recept za uspjeh: učenje uz dodatni rad i aktivnosti

- Trenutno s kolegama radim na svom projektu MyBeeLine http://mybeeline.co/ s kojim smo osvojili nekoliko nagrada na različitim startup natjecanjima. Također radim kao web developer u Trikoderu gdje razvijamo jako zanimljive i zahtjevne web sustave. Ranije sam sudjelovao na mnogo projekata na Fakultetu i izvan njega.

Zoran Antolović, EducirajMe predavač: Za uspjeh je najvažnija snažna volja

Zoran sa svojom ekipom, na nedavno završenom Hackatonu u Nišu

Razvijao je Personal Exam Assistant, http://sharelist.github.io/, u sklopu FOI-a, a organizirali su i RSC natjecanje http://rsc.hr/. Pored toga sudjelovao je i sam na na brojnim natjecanjima u programiranju, osvajao pritom gotovo uvijek neke nagrade, što nerado ističe.

- Svaki projekat ili zadatak na poslu naučio me nešto novo, mislim da nema boljeg načina za učenje od rada na različitih projektima i primjene znanja na realnim primjerima. Imao sam tu sreću i zaposlio sam se u firmi koja ulaže i brine o edukaciji zaposlenika!

Informatička zanimanja će biti još traženija

A sa svojim zapošljavanjem nema problema, zbog svega navedenog, ponuda nije nedostajalo, praktički je mogao birati čijem timu se želi pridružiti. Nije niti čudno, jer su sva zanimanja u ICT, ili IT sektoru vrlo tražena.

Zoran Antolović, EducirajMe predavač: Za uspjeh je najvažnija snažna volja

- Sva zanimanja vezana uz IT struku vrlo su popularna danas, a programeri se traže najviše. Poslovanje generalno ali i rad različitih organizacija jako ovisi o tehnologiji, pa na tržištu postoji velika potražnja za IT proizvodima i uslugama. Mislim da će u Hrvatskoj potražnja za web dizajnerima, dobrim programerima, ali i svim drugim informatičkim zanimanjima, samo rasti u budućnosti.

Upravo zato, bolja pozivnica za upisati Web dizajn, ili bilo koju drugu Algebrinu informatičku edukaciju nije potrebna. Zanimalo nas je što polaznici Web dizajna moraju znati, odnosno imati na umu kada upisuju edukaciju za Web dizajnera.

- Jako puno ovisi o njihovom angažmanu. Ukoliko se potrude, nakon edukacije mogu biti spremni za tržište rada i raditi za domaće i/ili inozemne klijente. Freelance rad za web dizajnere i programere je uobičajena stvar, tako da se iznadprosječna plaća može zaraditi iz ‘fotelje’ kod kuće.

Volja i disciplina najvažniji za uspjeh Web dizajnera

No, po završetku 160 sati edukacije, rad nikako ne prestaje.

- Ljepota ove struke je u tome da rad na svojim vještinama i znanju nikad ne prestaju. Ukoliko zbilja postoji volja, znanje stečeno na edukaciji može biti dostatno za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog biznisa!

Koji su osnovni preduvjeti da ju uopće pohađaju. Trebaju li neka posebna znanja?

- Iako nema eksplicitnih preduvjeta za pohađanje edukacije, pretpostavlja se poznavanje osnova rada na računalu. Edukacija je intenzivna i najvažnija je volja i disciplina kako bi se iz nje izvukao maksimum.

Zaključio je Zoran Antolović, mladi stručnjak, odličan predavač, pred kojim je sigurno svijetla budućnost.

A prvi korak do vaše bolje budućnosti može biti da nam se javite. Tečaj za Web dizajnera počinje 11. siječnja u centrima u Varaždinu i Koprivnici. Javite nam se do 1o. siječnja, putem e-mailova karijera@educirajme.com, varazdin@algebra.hr, koprivnica@algebra.hr ili telefona 042/555-410 te 048/621-109.


Zašto nisam volio trokute i šestare

Ravna linija, puna široka linija, tanka linija, šrafura (tanka linija koja označava presjek) pod kutem od 45° s razmakom od 2 milimetra, uredno bez packi zbog upotrebe gumice koja se „žvače“ u znojnim rukama. Okviri, standardi, norme… A

Objavljeno: 18.04.2014.Saznajte više

Kada je ‘dozvoljeno’ fotografirati u P modu?

Jedna rečenica koju sam čuo prije nekoliko dana dala mi je ideju za novi blog. Razgovarali smo o načinima rada fotoaparata gdje sam ja tvrdio da P (programski načini) ničemu ne služi, davajući prednost manualnom M načinu. U tom trenutku se javio

Objavljeno: 24.03.2014.Saznajte više

Photoshop DA ili NE?

Photoshop DA ili NE…NE nužno, postoje i drugi alati za obradu fotografije… ;)Šalu na stranu. Kad se postavi ovo pitanje misli se na fotografsku obradu. Ta dilema nije nova, i nije se pojavila sa Photoshopom – stara je koliko je stara i

Objavljeno: 27.01.2014.Saznajte više

Manipulacija u 1000 riječi

Fotografska manipulacija je jedna od prvih lekcija kojom započinjem svoja predavanja u sklopu obrazovnog programa ‘Specijalist digitalne fotografije i obrade’ u Algebri. Kod većine ljudi prva pomisao kad se spomene manipulacija  je obrada

Objavljeno: 14.01.2014.Saznajte više