Photoshop DA ili NE?
Objavljeno: 27.01.2014.

Photoshop DA ili NE…NE nužno, postoje i drugi alati za obradu fotografije… ;)
Šalu na stranu. Kad se postavi ovo pitanje misli se na fotografsku obradu. Ta dilema nije nova, i nije se pojavila sa Photoshopom – stara je koliko je stara i tamna komora. Danas je obrada fotografije samo pristupačnija širokim masama. Bez obzira na pristupačnost to je uvijek bilo pitanje etike.

Imajući na umu da prilikom obrade ili manipulacije stvaramo neku novu sliku ili fikciju neće nam biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Svatko od nas zna razliku između fikcije i stvarnosti, a zna i koji tip fotografije gdje pripada.

U reklamnoj ali i drugim vidovima komercijalne fotografije vidimo fotografije koje su provele sate i sate u Photoshopu. U tome nitko ne vidi problem, jer svi znamo da reklama ne pokušava prikazati stvaran svijet i mi pristajemo da nas malo muljaju,čak nas time i zabavljaju.

Najbolje je to prikazano u sljedećem VIDEO isječku.

Međutim kod dokumentarne fotografije na to ne pristajemo. Većina izdavača koji se bave tim tipom fotografije imaju čvrsta pravilaprilikom označavanja fotografija kojima je manipulirano u svrhu članka. One se najčešće označavaju kao ilustracije.
Lakoća kojom se danas obrađuju fotografije je neizmjerno zavodljiva. Tu treba biti oprezan jer jedanput izgubljena vjerodostojnost teško se vraća. Stoga stara izreka,‘fotografija nikad ne laže’, ovisi samo tome koliko vjerujemo 
fotografu i njegovoj etici

Photoshop DA ili NE?

Danas je gotovo nezamislivo da fotografija ne prođe kroz kompjuter i neki program za obradu. Tako da bi se pitanje iz naslova moglo malo modificirati – Koliko Photoshopa, i gdje su granice?

U reklamnoj, modnoj, glamour i sličnim tipovima fotografije samo je nebo granica. U dokumentarnoj, novinskoj i reportažnoj dozvoljena je osnovna obrada koja neće utjecati na stvarnost, a može se provući kroz fotografski rukopis. To se svodi na: podešavanje ekspozicije, kontrasta, obrezivanje fotografije, korekcija boja, prebacivanje u crno-bijelu varijantu i slične svari.
Nove tehnologije i novi alati nude ogromne kreativne mogućnosti, i u tome treba uživati, a sve dok ljudi upravljaju računalima etika nije, i neće biti, informatičko pitanje.