Kako napraviti selfie poput lica s naslovnice
Objavljeno: 07.04.2014.

Ustajanje, umivanje, pranje zubi, popravljanje frizure, jedan zavodnički pogled…da to je to…trk po ‘pametnjakovića’…još treba samo ispružiti ruku i škljoc…selfie je gotov.

Zvuči li vam poznato?

Američki psiholozi definiraju selfie kao mentalni poremećaj koji je gonjen opsesivnom željom za  fotografiranjem samog sebe i postavljanje fotografija na društvene mreže zbog nedostatka samopoštovanja.

Da li je to zaista tako?

Selfie je samo novi izraz za stari pojam koji se zove autoportret. Stoljećima su umjetnici koristili svoj medij kako bi, osim svoje umjetnosti,  prikazali i sebe. Nerijetko su autoportreti skriveni kao dio nekog većeg remek dijela.

Ekspanzija autoportreta ili po novom selfija, vezana je uz pametne mobitele i društvene mreže na kojima se lako dolazi do javnosti, što prije nije bio slučaj.

Selfie korisnici u potrazi za slavom na facebooku i twiteru  priskrbili su  terminu ‘selfie’ zvjezdani status prošle godine. U engleskom se jeziku korištenje riječi selfie prošle godine povećalo za 17 000 posto što joj je priskrbilo i titulu riječi godine.

Fotografski gledano selfie fotke nemaju neku estetsku vrijednost jer su najčešće snimljene u WC-u ili pored nekog zrcala gdje svjetlo nije lijepo i zato što objektivi na pametnim mobitelima i ‘idiot’ fotićima izobličuju lice.

Ako možete snimite se pored prozora, ali navucite bijele zavjese. One će vam dati mekano svjetlo.   Nemojte se snimati iz ruke. Ruka je prekratka da bi dobro izgledali. Ako možete postavite aparat malo dalje i namjestite samookidač. Udaljavanjem aparata smanjit će te izobličenje. Nikako nemojte raditi tzv. ‘duck face’, ili po hrvatskom pupčiti usta, izgledati će te smiješno.

Ako budete slijedili ove upute vaše selfi fotke će izgledati puno bolje. Nećete baš izgledati kao lice s naslovnice, za to vam ipak treba puno bolja fotoprema i fotografski studio, ali nećete izgledati niti kao faca s placa.

A, sad me ispričajte, idem si složiti jedan selfie…do čitanja.