CAD, CNC, CAD/CAM, CAD-CNC – 1. dio
Objavljeno: 07.11.2014.

U moru raznih kratica tipa DORH, USKOK, HDZ, SDP, HSLS, HNS, kojima smo obasuti ovih dana, godina i desetljeća (neće valjda i stoljeće), a koje nam se prezentiraju kao jedina spasonosna rješenja svih naših briga, problema, ja sam odlučio pisati o nekim drugim kraticama koje možda mogu mijenjati našu stvarnost na malo drugačiji način.

Pa krenimo:

CAD ( engl.Computer-aided Design) – dizajn potpomognut računalom.

CNC ( engl.Computer Numerical Control) – računalom upravljani strojevi.

CAM (engl. Computer-aided Manufacturing) – korištenje računalnog programa za upravljanje alatnih i srodnih strojeva u proizvodnji izradaka. Može se odnositi i na korištenje računala kao pomoć u svim operacijama proizvodnog ciklusa koje uključuju i planiranje, upravljanje, prijevoz i skladištenje.

CAD/CAM – integracija CAD i CAM sustava. Najčešće se svodi na generiranje CNC programa pomoću računalnog sustava te njegovo izravno unošenje u CNC upravljačku jedinicu.

CAD-CNC – korištenje CAD crteža za lakše programiranje CNC stroja uz dodatne definicije tehnologije izrade u CNC upravljačkoj jedinici.

Izgled današnjih pogona suvremene strojarske industrije potpuno je drugačiji od mastodontskih pogona kojih se sjećamo iz vremena kada smo voljeli piti PIPI (za Vas mlađe to je bilo onda kada nismo znali za FANTU). To se najbolje uočava pri posjetu bilo kojem proizvođaču automobila u Njemačkoj. U pogonima vlada nevjerojatna čistoća, koja je potrebna zbog preciznosti izrade strojarskih dijelova, radnici na strojevima koji imaju ekrane osjetljive na dodir, tipkaju neke brojeve i znakove, i cijelo ozračje je pomalo nestvarno ali definitivno vrlo ozbiljno i moram reći OPTIMISTIČNO. U daljnjim kolumnama želim se više usredotočiti na mogućnosti primjene CAD sustava u programiranju modernih CNC strojeva, te integraciji CAD u CAM sustave kao današnjoj značajki moderne proizvodnje.

Da, upravo zato sam Vas na početku nagnjavio kraticama.

Marijan Horvat mag.ing.mech.

Predavač, Approved Autodesk Instructor i EducirajMe kolumnist

Ostali tekstovi u kolumni:

>> Želite postati CAD specijalist?