Matija Blagus: Bez dodatne edukacije iz mreža, danas se teško može
Objavljeno: 30.03.2015.

Jedna od edukacija za kojom trenutno vlada najveća potražnja na tržištu rada je ona za Sistemskog i mrežnog administratora. Sve to nije niti čudno, jer je danas poslovni svijet nezamisliv bez tih tehnologija i znanja.

U Varaždinu u travnju počinje edukacija (prijave u tijeku). Vrijedi svakako napomenuti da je Algebra Microsoft Authorized Training Centar i Microsoft Gold Certified Partner for learning solutions, te da je ovaj program priprema za međunarodne certifikate Microsoft MCTS, naravno uz upis zvanja u radnu knjižicu. Predavač će biti mladi Varaždinac Matija Blagus, koji unatoč mladosti ima veliko znanje i iskustvo u ovom području.

- U današnje vrijeme i mrežne tehnologije i sistemaška znanja su sve važnija, ne samo za IT tvrtke, nego i za sve ostale. Skoro svi u uredima koriste računala za svakodnevni rad, mobiteli su svuda oko nas, tako da se količina opreme koju je potrebno održavati iz dana u dan sve veća. Posebno je zanimljiv trend IoT (Internet of Things – Internet stvari) i računarstva u oblaku (cloud computing) gdje vidimo da se količina uređaja koji imaju pristup Internetu drastično povećava. Prema CISCO-u broj povezanih uređaja premašio je broj stanovnika planete.  Rast broja uređaja i potražnje za novim uslugama od strane korisnika su samo neke od stvari koje utječu na važnost ovih znanja u današnje vrijeme – kazao nam je Matija Blagus, MCSE (Microsoft Certified Solution Expert) za SharePoint.

Znanja koja je stekao dosad otvorila su mu brojne poslovne mogućnosti, no ono što se nauči redovnim školovanjem, smatra, nije bilo dovoljno.

- Trenutno sam zaposlen u tvrtki Acceleratio gdje radim na poziciji sistem inženjera, te sam također i konzultant za SharePoint sustave. Uz to radim i u vlastitoj tvrtki DixieApps Ltd. Smatram da je znanje na fakultetu obično dobar temelj za nastavak školovanja kroz razne specijalističke edukacije i treninge. Osobno sam sudjelovao na mnogim edukacijama, treninzima i konferencijama, te mi je uvijek prioritet usavršavanje iz područja kojim se bavim, jer bez toga ne mogu kvalitetno obavljati svoj posao a niti napredovati – ističe Matija.

Tvrdi da se danas ne može biti stručnjak u mrežnim tehnologijama, samo uz redovnu edukaciju.

- Arhitekture i sustavi se mijenjaju brže no ikad da bi se zadovoljile potrebe tržišta i korisnika. Znanje od prije 2-3 godine može biti nekakav temelj za općenito poznavanje tehnologije, ali bez konstantne edukacije teško da možete pratiti nove stvari koje konstantno dolaze na tržište – tvrdi mladi sturčnjak.

S obzirom na njegove kvalitete i znanja, ponuda za posao mu ne nedostaje.

- Osim redovnog posla, trenutno radim na raznim projektima u vlastitoj tvrtki. Većinom su to razne edukacije iz područja IT-a, implementacije raznih sustava i slično. Ove godine također predajem na Windaysima gdje ću imati predavanje vezano za hibridne modele u računarstvu u oblaku. Bio sam i predavač na SharePoint and Project Conference Adriatics, te na Advanced Technology Days konferencijama.

Matija Blagus: Bez dodatne edukacije iz mreža, danas se teško može

Jedna od najčešćih riječi koja se spominje u posljednje vrijeme, kada su u pitanju IT tehnologije je i Cloud, no Matija tvrdi da se ne radi o “prodaji magle”.

- Pa zapravo računarstvo u oblaku (cloud computing) je prisutno već jedno vrijeme na tržištu, samo se u posljednje vrijeme intenzivno priča o tome. Ti „oblaci magle“ su usluge koje se nude na tržištu, te je termin nastao više zbog razloga jer krajnji korisnik ne zna gdje se fizički nalaze serveri i oprema, već oni samo pristupaju usluzi. Vjerujem da mnogi koriste Facebook, Gmail, Office 365 usluge vjerojatno već i godinama a da ne znaju gdje se fizički nalaze serveri kojima pristupaju. Sad se cijeli IT bavi time da kombiniranjem usluga koje mogu lokalno pružiti i one koje mogu „kupiti“ od vanjskih tvrtki pružaju svojim korisnicima nove i bolje usluge – ističe Blagus

Također, ne treba se “bojati” edukacije, a svi koji ju uspješno završe znatno podižu svoje šanse na radnom mjestu i na tržištu rada.

- Polaznici nakon edukacije proći će jedan široki spektar znanja koji će pokriti dio oko računalnih mreža, sigurnosti, upravljanje serverima, te dio oko clouda. Ovo su stvari koje su danas izuzetno tražene na tržištu te će polaznici biti spremni da se suoče sa izazovima koji ih očekuju na radnom mjestu – zaključio je Matija Blagus.

U Varaždinu u travnju počinje edukacija Sistem i mrežni administratortrajat će 160 sati, a to će vam biti idealna prigoda družiti se s ovim mladim stručnjakom, od kojeg sigurno možete mnogo naučiti.

Prijave se primaju do 8. travnja, putem e-maila informacije@educirajme.com te putem telefona na broj 042/200-515. Sve dodatne informacije mogu se potražiti i u EducirajMe centru u Varaždinu, na adresi Kukuljevićeva 7. Radno vrijeme referade je ponedjeljak, srijeda, petak od 8-16, a utorak i četvrtak od 12-19 sati.