Gimnazija Bjelovar kroz EU projekt do novih kurikuluma!
Objavljeno: 20.01.2016.

Ministarstvo Znanosti obrazovanja i sporta odobrilo je provođenje 18 projekata za promociju kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini, a jedan od projekata je i STEM za SVaKoG, koji provodi Gimnazija Bjelovar, i koji je vrijedan 1,3 milijuna kuna.

Voditeljica projekta je prof. bjelovarske gimnazije Tanja Mamić, naša EducirajMe profesorica kemije, koja radi dodatno sa srednjoškolcima da budu što spremniji za fakultet, na kojima je kemija jedna od važnijih predmeta. Projekt se zapravo punim imenom zove Suvremena Tehnologija i Edukacijske Metode za Stjecanje Vještine i Kompetencija u Gimnazijama. STEM je još i kratica za Science, Technology, Engineering i Mathematics, kao područje u sklopu kojeg su dodjeljivana sredstva.

Gimnazija Bjelovar kroz EU projekt do novih kurikuluma!

FOTO: STEM za SVaKoG

- Već dugo vremena ja sam svjesna činjenice da su postojeći gimnazijski programi zastarjeli  i nedovoljno prilagođeni promjenama u okruženju. To nimalo ne čudi budući da se u hrvatskim školama još uvijek radi po programima koji su doneseni 1994. godine. Zastarjelost programa posebno zabrinjava u STEM i ICT području. ‘Klik’ se dogodio u trenutku kad je na internetskim stranicama mzos izašao otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga koji se odnose na Promociju kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini. Financijska sredstva za realizaciju projekata osigurao je Europski socijalni fond i to je prvi otvoreni poziv takve vrste za gimnazije. Takva prilika nije se smjela propustiti – objašnjava prof. Tanja Mamić motivaciju za pokretanje ovog projekta, dodajući kako hrvatski 15-godišnjaci, po međunarodnim istraživanima značajno zaostaju u međunarodnom kontekstu, te su ispod prosjeka u matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti, rješavanju problema, financijskoj pismenosti, a posebno zabrinjava usporedivost ovih rezultata sa socio-ekonomskim statusom države.

- Nedovoljna pripremljenost mladih za zahtjeve STEM i ICT područja rezultira i nedovoljnom zainteresiranošću za upis fakulteta navedenih područja. Prema rezultatima  analize upisa na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj na osnovu rezultata državne mature, fizika, kemija, temeljne tehničke znanosti, interdisciplinarne prirodne znanosti, interdisciplinarne tehničke znanosti,  kemijsko inženjerstvo maturanti svrstavaju između 15 najmanje poželjnih znanstvenih polja. Ako maturanti navedena područja smatraju najmanje poželjnim, onda je očekivana i negativna selekcija upisanih studenata te je potrebno promišljati u kontekstu nacionalnih razvojnih potencijala u konkurentskom okruženju država koji znatno više ulažu u znanost i tehnologiju temeljenu na inovativnosti i proizvodnji – objašnjava prof. Mamić.

Tanja Mamić i njezin tim iz bjelovarske gimnazije, vodili su se činjenicom da postojeći kurikulum ne zadovoljava potrebe učenika koji planiraju nastavak obrzaovanja u STEM području te se projektom žele ponuditi aktualne programe, pokrenuti promjene nastavnika i učenika.

Gimnazija Bjelovar kroz EU projekt do novih kurikuluma!

FOTO: STEM za SVaKoG

Osim Gimnazije Bjelovar, partneri u projektu su još Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, Srednja škola Marka Marulića Slatina i Visoka tehnička škola Bjelovar.

Cilj projekta je razviti kurikulume za četiri nova fakultativna predmeta, koji omogućuju stjecanje vrijednih vještima i kompetancija, između ostalog i bitnih na tržištu rada. Radi se o predmetima Linearno programiranje, Nacrtna geometrija, Računalna kemija i Razvoj aplikacija. U procesu izrade uključeno je mnogo sastanaka, ali i edukacije.

Gimnazija Bjelovar kroz EU projekt do novih kurikuluma!

FOTO: STEM za SVaKoG

U projektu sudjeluje čak 30 nastavnika i stručnih suradnika, čijom će se uključenošću i edukacijom ojačati i stručni kapaciteti škola koje sudjeluju u projektu. Osim nastavnika, u projektu sudjeluje aktivno i30 učenika, što je i logično, jer se sve to, zbog njih, u konačnici i radi.

- Do sada su provedene tri edukacije nastavnika u područjima izrade kurikuluma temeljenih na ishodima učenja  i o metodama učenja i poučavanja u kontekstu HKO-a. Mišljenja profesora su podijeljena. Određeni broj profesora podržava promjene koje donosi uključivanje u jedan ovako zahtjevan europski projekt, dok nažalost određeni broj profesora na to gleda s podsmjehom jer smatraju da promjene nisu potrebne. Kolegice i kolege koje su se uključile zajedno samnom u kreiranje novih kurikuluma ne obaziru se na zlonamjerne komentare i ipak promišljaju na način da su promjene u našem sustavu nužne i neminovne. A što kažu učenici, znat ćemo nakon provedenih anketa – opisala je voditeljica projekta Tanja Mamić dosad odrađene aktivnosti.

Projekt je početkom listopada i predstavljen u Bjelovaru, a provodit će se od 23. listopada 2015. do 23. listopada 2016. godine. Odlična stvar za sve bjelovarske maturante, a mi se veselimo (konačno) i novim kurikulumima.

- Iako naš projekt traje do 23. listopada 2016.  što nam je ujedno i rok do kada novi kurikulumi moraju biti izrađeni, mi ćemo nastojati izraditi 4 nova kurikuluma s pratećim nastavnim materijalima, priručnikom za učenike, priručnikom za nastavnike i ispitnim materijalima do kraja školske godine tako da nove kurikulume u primjeni možete očekivati već u sljedećoj školskoj godini – zaključila je Tanja Mamić, voditeljica projekta STEM za SvaKoG.

Više o samom projektu –> http://stemzasvakog.wix.com/stemzasvakog

Pripreme za mature –> EducirajMe

Pogledajte i najavni VIDEO: