Kada je najbolje krenuti s pripremama za državnu maturu?
Objavljeno: 15.11.2017.

Jedno je biti vrlo dobar ili odličan učenik u srednjoj školi, no nešto sasvim drugo je položiti državnu maturu s vrlo dobrim rezultatom. Realno, gradivo svih 4 razreda pamtiš jedino ako imaš fotografsko pamćenje. No, sumnjamo da si među tih 2% sretnika na svijetu.

Naravno, tu je i problem «loših» profesora. Primjera radi, neki profesori hrvatskog jezika više vole književnost koju onda forsiraju na sva vrata, dok se gramatika slabo radi. Možda si se veselio takvima jer ionako ne voliš gramatiku, no sada bi ti se to moglo obiti o glavu.

No, vratimo se mi na državnu maturu. Prvi ispiti počinju već krajem svibnja, je li tako? Većina tvojih kolega počinje se spremati za vrijeme zimskih praznika, baš kada s pripremama počinje i većina privatnih učilišta (iako ima i onih koji kreću u prvom polugodištu). No, jesu li zimski praznici ujedno i najbolje vrijeme kada početi s pripremama?

Plan i program učenja su nužni

Ako tvoje predznanje nije za podičiti se, najbolje je s pripremama krenuti što ranije. Ipak pazi da ne padneš u klasičnu zamku i ponavljaš knjige i bilježnice od korica do korica jer će te to koštati previše vremena.

Mnoga privatna učilišta imaju svoje skripte po kojima je ponavljanje gradiva puno jednostavnije i brže, ali i učinkovitije jer su tu izdvojene samo važne informacije. Naravno, imamo i mi ;). Ipak, važno je napraviti plan i raspored učenja step-by-step, pogotovo za predmete kao što je matematika koju realno ne možeš naštrebati.

Uzmi u obzir i činjenicu da moraš pripremiti tri obavezna i jedan izborni te da se vrlo lako može dogoditi da jedan predmet izvisi zbog neorganiziranosti. Zato si na vidljivo mjesto kao podsjetnik zapiši termine polaganja na državnoj maturi i odvoji dovoljno vremena za pripremu svakog.

Uči paralelno više predmeta

Osim brojka iz matematike, tu je pod obavezno i esej iz hrvatskog za koji nas realno nitko nije pripremao. Ona dva ili tri eseja što smo napisali za četverogodišnjeg školovanja neće nam puno pomoći. No, pozitivna strana je što su matematika i hrvatski zaista totalno dva različita predmeta koja možeš učiti paralelno, a da te ne zaboli glava od svega.

Naš topli savjet  je da za svaki predmet prođeš stare tipove zadataka jer se upravo tipovi zadataka ponavljaju pa ćeš tako biti prilično siguran da izlaziš na ispit dobro pripremljen.

Ako ti pak sve ove pripreme uzrokuju previše glavobolja (u čemu te totalno razumijemo), dogovori organizirano učenje u nekom od privatnih učilišta.

Mi u Educiraj.me također organiziramo takva učenja, a ako nisi siguran jesmo li pravi izbor za tebe, evo malo ohrabrenja ;). Polaznici naših tečajeva u čak 96% slučajeva prolaze državnu maturu, a u 98% slučajeva upisuju fakultet koji im je prvi na listi prioriteta.

Informiraj se o terminima naših priprema za državnu maturu