Učenje za državnu maturu pretvori u zabavu
Objavljeno: 28.11.2017.

Učenje za državnu maturu je dosadno. Zamorno. Budimo realni, nitko nije oduševljen što treba učiti. Sigurno nisi niti ti.

Tome je tako iz nekoliko razloga:

1.      hrvatski obrazovni sustav zahtjeva štrebanje

2.      danas baš nikoga ne zanima koje je boje bio Juditin prsten

3.      nitko nas nije naučio kako učiti

4.      učenje “oduzima” puno vremena.

OK, učenje jeste zamorno. No, sjeti se one situacije kada se možeš praviti važan u društvu jer znaš nešto što baš nitko ne zna pa te cura iz susjedstva napokon vidi drugačijim očima. Što će ti dati ono malo hrabrosti da ju pozoveš na kavu ;).

Pretvori učenje za državnu maturu u zabavu korištenjem mnemotehnike

Moguće da dosad nisi čuo za pojam mnemotehnike, jer da jesi, školsko gradivo bilo bi ti još u glavi i sada ne bi čitao ovaj članak. No, ne moraš očajavati jer evo objašnjenja.

Mnemotehnike su tehnike učenja kojima pretvaraš besmisleni sadržaj u smislene cjeline. Na primjer, znaš li da je naš mozak u stanju upamtiti kratkoročno tek između 5 i 9 nepovezanih pojmova? Da bi ih upamtio sve, potrebno je znati KAKO učiti.

To ti je i razlog zašto telefonske brojeve grupiramo u cjeline po tri ili četiri znamenke.

Postoji nekoliko vrsta mnemotehnika:

·         skraćivanje – Nabroji kemijske elemente od kojih se sastoji tijelo? Mnemotehnika: Mg CHOPKINS CaFe.

·         elaborirano kodiranje - Zapamti formulu E=mc2 pomoću rečenice: “Einstein miriše cvijeta dva”.

·         rečenični mnemonici – Upamti set nepovezanih riječi: mačka, kamen, kuća, drvo. To možeš tako što ih pretvoriš u sljedeću rečenicu: “Mačka stoji na kamenoj kući ispred velikog drva”.

·         Muzički mnemonici - Primjer korištenja muzičkih mnemonika je učenje engleske abecede, gdje djeca koriste poznatu “ABC” pjesmu

·         rime i ritam – “Ako je ispred zagrade više, zagrada se briše. Ako je ispred zagrade manje, u zagradi se mijenja stanje.” Ili, “Ja znam jer sam lumen Gustoća je masa kroz volumen.”

·         metoda prostornog uređenja stranice – ovdje spadaju kognitivne (mentalne) mape koje nam pomažu upamtiti veliku količinu informacija u kratkome roku

·         metoda ključnih riječi - Primjerice, riječ lizzard (engl. gušter) povezujemo sa sličnom riječi u našem jeziku, npr. lizati, i s njom stvoriti predodžbu guštera koji liže sladoled.

Eto, toliko o mnemotehnikama. Ako ti se sve to čini bez veze, imamo dokaz – mnoge znanstvene studije dokazale da se mnemotehnikama može poboljšati pamćenje i do 200 posto! I onda ti nećeš prije mature po mnemotehnikama ;)

Učini učenje zabavnim – prijavi se na naše pripreme za državnu mature!

Jer upravo se u predanosti učenju i zabavi krije razlog zašto naših 96% polaznika uspješno položi državnu maturu ;)

Ovdje saznaj više o našim pripremama za državnu maturu