Manipulacija u 1000 riječi
Objavljeno: 14.01.2014.

Manipulacija u 1000 riječi

Fotografska manipulacija: Je li to obrada u Photoshopu…

Fotografska manipulacija je jedna od prvih lekcija kojom započinjem svoja predavanja u sklopu obrazovnog programa ‘Specijalist digitalne fotografije i obrade’ u Algebri.

Kod većine ljudi prva pomisao kad se spomene manipulacija  je obrada fotografije u Photoshopu ili nekom drugom programu za obradu fotografije.

Međutim, malo tko je svjestan da se fotografijom može manipulirati na terenu, prilikom samog snimanja. Pri tom ne mislim na studijsku, režiranu, fotografiju u kojoj je sve kontrolirano, gdje se svjesno bira svaki detalj, kako bi se poslalo jasnu poruku.

Fotografijom se može manipulirati i samim izborom kadra. Mi se nalazimo u trodimenzionalnom, ili ako uključimo vrijeme u četverodimenzionalnom svijetu. Kadar i trenutak proizvoljno odabire fotograf. Koji će kadar odabrati i u kojem će fotograf trenutku škljocnuti također može biti dio fotografske manipulacije.

Suženim pogledom kroz objektiv odabiremo samo dio stvarnosti u kojoj se nalazimo Todimenzijalnu stvarnosti pretvaramo u dvije dimenzije fotografije

Manipulacija u 1000 riječi

Fotografija Jadranke Kosor s knjigom Harry Pottera snimljena je 2008. godine dok je bila potpredsjednica Vlade Ive Sanadera. U to doba počela je kriza iz koje se Hrvatska još nije izvukla.

Gledajući fotografiju u tom kontekstu lako bi se moglo navesti čovjeka da pomisli kako naša Jaca čita dječje knjige, da ju nije briga nizašto, da vlada magijom pokušava izvuči državu iz krize…i još svašta bi nam moglo pasti na pamet.

Svima je poznata uzrečica da fotografija govori više od tisuću riječi. To možda i je istina, ali što je s onih tisuću riječi koje su ostale izvan ruba fotografije?

Sve ono što se nalazi izvan okvira slike mi ne vidimo, pa tako ni mjesto ni kontekst u kojem je snimljena ova fotografija. Vidimo samo ono što nam je na fotografiji dano, a to su svega dvije-tri informacije. Doživljaj fotografije kod gledatelja će se zasigurno promijeniti kad dozna da je Jadranka Kosor snimljena u Klaićevoj bolnici prilikom posjeta teško bolesnoj djeci kojoj je nosila poklone.

Ovakvih primjera imate mnogo u dnevnom tisku i na internetu. Zato ne vjerujte svemu što vidite i  razmišljajte što gledate.

Goran Matošević

Fotograf, predavač i EducirajMe kolumnist