Mladi Varaždinci pobjednici s aplikacijom za snalaženje izbjeglica
Objavljeno: 19.11.2015.

Četiri studenta Fakulteta organizacije i informatike – Alen Huskanović, Andro Krezić, Lovro Predovan i Zoran Antolović – pobijedili su na natjecanju u razvoju aplikacije unutar samo 24 sata, popularno zvanom „Hakaton“, u Nišu u Srbiji

S posebnim ponosom ističemo da je Zoran Antolović EducirajMe predavač Web dizajna, a u timu je i Lovro Predovan, koji je u našem centru završio edukaciju za PHP programera.

Hakaton se održao 14. i 15. studenog u organizaciji Studentskog Inovacionog centra Elektronskog fakulteta u Nišu u Srbiji. Više informacija o natjecanju može se pronaći na web stranicama.

Tema ovogodišnjeg Hakatona bila je pomoć izbjeglicama. Studenti s uz, u pomoć asistenta Borisa Tomaša, krenuli na put duži od 650 km kako bi odmjerili snage na tom međunarodnom natjecanju.

Natjecatelji su trebali smisliti i realizirati rješenje koje će izbjeglicama, ali i svima ostalima uključenima u krizu, olakšati aktivnosti. Pobjednički tim Open Systems and Security Lab s FOI-ja razvio je sustav (mobilnu i web aplikaciju) koji izbjeglicama na jednostavan način omogućuje pristup informaciji, pretplatu na kanale i push notifikacije, ponudu i potražnju pomoći izravno među izbjeglicama i građanima koji im pomažu te jednostavnu identifikaciju izbjeglica kroz mobilnu aplikaciju.

Iako se pretpostavlja da većina izbjeglica koristi smartphone, studenti su kroz NFC kartice omogućili korištenje sustava i onima bez uređaja kako bi se povećala propusnost i sigurnost u vrijeme krize. Predstavljeni koncept funkcionira po principu mreže povjerenja država, što znači da se nakon prve registracije izbjeglice više ne moraju registrirati kod ulaska u svaku zemlju.

Studenti su također predstavili rješenje za efikasniji pronalazak nestalih osoba, pogotovo djece, kroz mogućnost ugrađivanja modula za prikaz fotografija nestalih u tzv. „404 stranicama“ svih web stranica koje to žele. Takva „poklonjena“ 404 stranica prikazuje osnovne informacije o nestalim osobama čitateljima koji se „izgube“ na Internetu. Članovi tima su za najbolje ocijenjenu ideju i aplikaciju osvojili quadcoptere.

Hakaton u Nišu odlikovao se dobrom organizacijom, smatraju studenti. Natjecanju su tako prethodila predavanja sponzora na kojima su studenti mogli čuti nešto više o tome što ih čeka nakon diplome. Organizatori su se također pobrinuli da natjecateljima ništa ne nedostaje i da im maksimalno olakšaju 24 sata intenzivnog programiranja.

Tako su se studenti u pauzi od programiranja mogli opustiti u sobi za odmor igrajući Play Station, Wii, stolni tenis, svirajući gitaru i družeći se s kolegama.

Izvor: Fakultet organizacije i informatike