Ivona Farkaš preko EducirajMe priprema za mature do studija Kemijskog inženjerstva
Objavljeno: 18.12.2015.

Devetnaestogodišnja Ivona Farkaš na proljeće je prolazila EducirajMe pripreme za maturu u Bjelovaru, a danas uspješno studira Kemijsko inženjerstvo u Splitu. Porazgovarali smo s njom o tom turbulentnom razdoblju, jednoj od najvećih prekretnica.

Od forenzičkih serija do studija Kemijskog inženjerstva

Kod Ivone odabir studija nije slučajan. Već od ranih dana zaljubila se u kemiju.

- Na početku 7. razreda počela jako interesirati za novi predmet, kojeg smo tek tad prvi put dobili, kemiju. Uvijek sam  bila aktivna na satu i pohađa sam izvannastavnu aktivnost „Mali kemičari“ – ističe Ivona, koja je bila odličan učenik u osnovnoj školi u rodnoj Garešnici. Nakon „osnovnjaka“ Ivona je upisala Medicinsku školu u Bjelovaru, gdje je završila za farmaceutskog tehničara.

Interes za kemiju, potaknula je i televizija…

- Još kao mala sam obožavala gledati kriminalističke i forenzičke serije te sam već tada odlučila kojim poslom se želim baviti u budućnosti. Oduvijek sam se vidjela kao teta u bijeloj kuti, s raščupanom kosom koja miješa i kuha kemikalije različitih boja. Jednostavno me fasciniralo kako od malog traga šminke na nečijoj čaši možemo otkriti što se sve nalazilo u njemu, tko ga je proizveo, s kojim pićem se ruž pomiješao te tko je taj ruž nosio na usnama – slikovito opisuje Ivona.

Nisam željela prodavati šminke, već znati od čega se sastoje

- Već u srednjoj školi sam znala da želim nešto više, nisam samo željela prodavati šminke, već sam željela znati od kojih tvari se šminka radi, od čega su te tvari načinjene, od kojih atoma, i generalno otkrivati nove stvari.

Upisala je tako Ivona smjer kemijsko inženjerstvo, na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu, i to, kako tvrdi, radi otkrivanja novih stvari, upravo inženjerski smjer. Ne boji se za posao nakon studija.

- Moći ću raditi i u nekoj tvornici, kao inženjer, u nekim razvojnim laboratorijima, kao uostalom i u prosvjeti – objasnila je Ivona.

Pripreme za mature su uvelike pomogle za upis na željeni fakultet

Početkom 4. srednje počinje stres oko matura, učenje, pripreme, a uz to i učenje obaveznih predmeta u školi. Upravo zato upisala sam EducirajMe pripreme za mature.

- Pripreme su stvarno super stvar, jer se teško sam natjerati da kreneš, a i ne znaš jednostavno odakle bi krenuo. Pripreme sam odlučila upisati prvenstveno zato što sam strukovna škola, a ispiti na državnoj maturi se baziraju više na gimnazijskom programu. Kemiju smo imali samo prve dvije godine u srednjoj školi, pa se trebalo posebno pripremati – tvrdi Irena te dodatno pojašnjava razloge uspješnosti EducirajMe priprema.

- Odlični profesori, individualan pristup, a kroz sve faze Priprema se mjeri uspješnost. Tu je svakako i usmjeravanje tijekom priprema, gdje se pripremamo i psihološki na samu Državnu maturu, pa se i razina stresa smanjuje. Pomaže u tome i probna matura, ispit na kojem se simulira Državna matura.

Bez učenja i truda, nema napretka

U Splitu joj je odlično, iako rodna Garešnica, i kolege iz Srednje u Bjelovaru nedostaju, naravno i obitelj.

- Nekad pomislim, da barem studiram bliže, recimo u Zagrebu, da kad mi bude teško sjednem na vlak ili autobus i doma sam za sat  i pol vremena. Evo sad za Božić idem kući nakon dva mjeseca jedva čekam da vidim obitelj i prijatelje, ali sigurno će mi sad nedostajati i novi prijatelji iz Splita. Tako to ide biti će kao začarani krug, ali stvarno mi je lakše naspram drugih koji su prvi put otišli od kuće jer sam pohađajući srednju školu bila u učeničkom domu, tako da sam se već sa 14 godina odvojila od mamine kuhinje i svog kreveta – ističe Ivona.

Prema njenim riječima fakultet u Splitu i studiranje su odlični, profesori su pristupačni, najteži predmeti su matematika i fizika, i treba vrlo ozbiljno učiti. Uostalom, studiranje to i jest, priprema za realan život.

- Najvažnije što sam naučila na ovom početku studentskog života je, kao prvo da treba učiti što je više moguće, iako se ponekad teško natjerati, no bez učenja nema napretka. No, uz sve to, treba se dobro zezati, najvažnije je naći dobre nove ljude koji ti odgovaraju, jer ako si sam bit će ti teško gdje god da jesi.  No na kraju najvažnije je zapravo da smo mi svi živi i zdravi a ispite ćemo već nekako riješiti – zaključuje Ivona Farkaš.

A ukoliko i vi želite putem kojim je išla Ivona Farkaš, javite se na naše Pripreme za maturu.Podsjećamo na ostvarene rezultate, u šest godina Priprema za mature, 97 posto polaznika je upisalo željeni faks, 96% uspješno položilo Državnu maturu, a 69% poboljšalo ocjene u srednjoj školi.

Javite nam se na mature@educirajme.com odnosno na telefon 043/263-194, a možete nas i posjetiti u Bjelovaru u Ulici Ferde Rusana 10 (1. kat).

EducirajMe edukacijski partneri: Učilište Algebra, Presto i Učilište Studium.

Više o Pripremama za mature Bjelovar

Pročitajte i priču Victora Alloucha, danas studenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
<<Ivona Farkaš od Priprema za maturu do Fakulteta kemijskog inženjerstva>>

Galerija