Sanja Horvat: Internet u službi knjigovođa, znanje je ključno
Objavljeno: 22.04.2017.

Knjigovodstvo danas i nekad definitivno se ne može usporediti. Kao što knjigovodstvo ima zadatak pratiti sve promjene u tvrtkama ili organizacijama, tako i promejene u okruženju unose promjene u Knjigovodstvu. Naša predavačica i EducirajMe kolumnistica Sanja Horvat već je pisala o tome u svojim kolumnama.

>> Bez knjigovođe ne može proći niti jedna važnija poslovna odluka <<
>> Sanja Horvat: Dobar knjigovođa zlata vrijedi svakoj tvrtki <<

U novoj kolumni se osvrnula na aktualno stanje u branši, posebice vezano uz pojavu internetskih tehnologija, koje su značajno unaprijedile knjigovodstveni posao.

Digitalizacije i blagodati internetskih tehnologija te mogućnosti koje isti nude knjigovođama uvelike  olakšavaju obavljanje poslovanja. Danas nije potrebno gubiti vrijeme obilazeći različite institucije za dostavu propisanih izvješća, u obavljanju prijava iodjava građana, a na kraju i za prikupljanje informacija.


Gotovo sve institucije danas prikupljaju podatke putem web servisa te se više praktički ni jedan propisani obrazac ne predaje u papirnatom obliku. Svim takvim službenim servisima pristupa se s važećim certifikatom, koji se izdaje na ime i OIB osobe ovlaštene za korištenje. Putem takvih servisa dostavljaju se izvješća u Poreznu upravu, obavljaju se prijave i odjave zaposlenika, dostavljaju se i objavljuju financijska izvješća kod Financijske agencije.

Upotrebom takvih servisa knjigovođe više nisu u ulozi dostavljača izvješća nadležnim institucijama, već iz svog ureda mogu u svega par minuta odraditi posao za koji im je nekad trebalo da izađu iz ureda, odu do Porezne uprave ili do mirovinskog i zdravstvenog.

Mnogo puta znala se dogoditi greška na obrascima za predaju pa su se vratili u ured neobavljenog posla i isto morali ponoviti još jednom. Koristeći web servise ukoliko se i dogodi greška u popunjavanju i dostavi obrazaca ona se detektira u procesu dostave i može se istog časa ispraviti.

Upotrebom novih tehnologija knjigovođe ne gube vrijeme na dostavu obrazaca, već se mogu posvetiti radu na sebi i svojim vještinama. U svakodnevnom radu u šumi često promjenjivih propisa knjigovođe imaju podršku u vidu stručnih časopisa kojim korištenjem mogu uvelike olakšati praćenje propisa i novosti iz struke.

Svi ti stručni časopisi imaju i svoja internet izdanja pa više nije potrebno čekati da stigne časopis, nije ga potrebno odlagati na police i onda još kad nešto treba pogledati listati svaki časopis pojedinačno da dođete do informacije, već upisom pojma u tražilicu možete dobiti informaciju u kojem broju časopisa je tražena tema izašla i jednim klikom dođete do željenog članka i tražene informacije.

Svim svojim polaznicima edukacijskih programa Knjigovođa i Samostalni knjigovođa rado održim demonstraciju blagodati interneta u kojima im ukažem mogućnost prikupljanja i vrste informacija koje im mogu zatrebati u obavljanju knjigovodstvenih poslova.

Danas je znanje moć, temeljna znanja koja usvoje polaznici programa dovoljna su da mogu raditi kao knjigovođe, a s iskustvom i svakim novim rješenjem za neki problem postojeće znanje nadograđuje se novim. Tako postajemo stručnjaci u svom poslu, svako novo znanje otvara nam nove vidike  i tjera nas naprijed.

Kako je znanje moć a vrijeme novac, tako treba što više vremena potrošiti na radu na sebi i usvajanju novih znanja kako bi što kvalitetnije obavljali svoj posao, a korištenjem interneta i raznih internet servisa, ne gubimo vrijeme na šetanje od jedne institucije do druge već ga možemo mnogo bolje iskoristiti za rad na sebi i novim znanjima čime smo odmah jedan korak ispred konkurencije.

Sanja Horvat je EducirajMe predavač za programe obrazovanja Samostalni knjigovođa i Knjigovođa, za koje trenutno traju upisi u Bjelovaru, gdje edukacije počinje u lipnju 
>> Bjelovar: Upisi za Samostalnog knjigovođu i Knjigovođu u tijeku <<

Prijave traju i za Koprivnicu i Viroviticu.

Sanja Horvat